Moderní vozidla jako pilíř technologického trojúhelníku (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Tato konference pravidelně přináší nové poznatky a aktuální technologický posun v oblasti kolejových vozidel. Jak praktická řešení, tak vědecké přístupy ukazují, že tento segment je velmi významný a jeho inovace přispívají k vyšší oblibě kolejové dopravy. Tento článek ukazuje trochu jiný pohled a nastavuje zrcadlo těch, kteří následně tato vozidla objednávají v závazku veřejné služby nebo pro ně tvoří a spravují infrastrukturu. Řada inovací je velmi pozitivních, ale najdou se i takové, které prodlužují technologické časy a komplikují tak práci dopravním technologům. Klíčovým aspektem tak je soulad dopravní infrastruktury, použitých vozidel a také provozního konceptu objednatele na dané trati. Souhrnně se tyto aspekty označují jako technologický trojúhelník. V tomto článku jsou představeny některé takové případy dobré praxe a jejich reálné dopady. Jedná se zejména o synergický efekt modernizace vozového parku, železniční infrastruktury a propojení těchto aspektů s jízdním řádem a provozním konceptem.
Keywords: závazek veřejné služby; kolejové vozidlo; technologický čas; provozní koncept; železniční infrastruktura