Zvýšení jízdního komfortu pomocí semiaktivně řízených tlumičů – jízdní zkoušky (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Tento příspěvek popisuje přínos semiaktivního řízení příčných a svislých sekundárních tlumičů v reálných podmínkách na vozu elektrické jednotky Škoda 10Ev („InterPanter“) oproti konvenčním pasivním tlumičům. Výsledky zkoušek ukazují výrazné zvýšení jízdního komfortu, a to zejména při vyšších rychlostech a na tratích s horší kvalitou. Při hodnocení ukazatelem středního pohodlí (NMV) dle normy EN 12299 se dosahovaná hodnota snižuje průměrně o 26 % na běžných tratích.
Keywords: semiaktivní; magnetoreologický; sekundární; tlumič; železniční vůz; zrychlení; komfort