Klanice nákladného vozňa typu Snps – konštrukčné riešenia a mechanické zaťaženie pri preprave guľatiny a reziva (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Článok pojednáva o klanicovom systéme plošinových vozňov. Obsahuje prehľad štandardizovaných riešení, ktorý je doplnený o špecifické riešenia známe z prevádzky. Článok si nekladie za cieľ urobiť detailný prehľad všetkých riešení. Hlavný dôraz sa kladie na konštrukčné riešenie a optimalizáciu klanicového systému na vozni Snps. Ten zabezpečuje bezpečnú prepravu guľatiny vrátane reziva bez toho, aby došlo ku poškodeniu jeho hrán pri preprave.
Keywords: preprava reziva a drevnej guľatiny; klanica; vozeň Snps