Analýza pevnosti otvoreného vozňa pri jeho zdvihnutí za účelom výmeny podvozkov na železničnej trajektovej stanici (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Predložený výskum sa zameriava na analýzu pevnosti otvorenej skrine vozňa pri jej zdvíhaní za účelom výmeny podvozkov v podmienkach železničnej trajektovej stanice. Bolo zistené, že pevnosť konštrukcie otvorenej skrine vozňa odoláva zaťaženiam vznikajúcim pri jej zdvíhaní manipulačným strojom. Boli analyzované miesta, kde dopravné zariadenie interaguje s ťažnými konzolami, ktoré sú privarené k rohovým stĺpikom skrine vozňa. Vykonaný výskum prispeje k vytvoreniu odporúčaní pre návrh moderných konštrukcií nákladných vozňov a zvýšenie efektívnosti prevádzky v železnično-trajektových komplexoch.
Keywords: otvorený vagón; zdvíhacie a prepravné operácie; pevnosť otvoreného vagóna; zaťaženie otvoreného vagóna; železnično-trajektová preprava