Výskum jazdného odporu štvoronápravového vagóna s rôznymi konštrukciami kolies (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Príspevok obsahuje opis matematického modelu pohybu štvornápravového nákladného vagóna na železničnej trati. Prostredníctvom matematického modelovania boli vykonané štúdie jazdného odporu vagóna s kolesami s rôznym konštrukčným usporiadaním. Porovnávané sú dve konštrukcie kolies, konkrétne konštrukcia tradičného kolesa, ktorého jazdná plocha a okolesník tvoria jeden celok a perspektívna konštrukcia kolesa, ktorá umožňuje nezávislú rotáciu jazdnej plochy kolesa a vodiacej plochy, t. j. okolesníka. Predstavené sú potenciálne výhody použitia kolies s perspektívnou konštrukciou v podvozku vagóna, ktoré tkvejú v redukovaní jazdného odporu.
Keywords: vagón; koleso; okolesník; matematické modelovanie; jazdný odpor