Výzkum zvýšení partnerské ochrany tramvajových vozidel při nehodě s osobními automobily (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Ze společenského hlediska rostou požadavky na zvýšení bezpečnosti provozu a snížení následků nehod tramvají s osobními automobily. Výzkum zvýšení bezpečnosti tramvají, který je realizovaný na Fakultně strojní ČVUT v Praze, má za cíl zvýšit aktivní a pasivní bezpečnost tramvají. Prvky a systémy aktivní bezpečnosti mají za úkol snižovat riziko vzniku nehody a systémy pasivní bezpečnosti mají za úkol minimalizovat následky nehod. Jeden z prvků pasivní bezpečnosti je tzv. partnerská ochrana (kompatibilita vozidel při nehodě), která značí přístup, kdy je snaha ochránit jak cestující uvnitř vozidla, tak i vně. Článek popisuje závěry z provedených dílčích prací výzkumu na zvýšení partnerské ochrany tramvají při nehodě s osobními automobily.
Keywords: tramvaj; osobní automobil; nehoda; pasivní ochrana; FEM modely