Problematika funkční bezpečnosti vozidel v návaznosti na bezpečnostní požadavky úrovně integrity bezpečnosti (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Příspěvek se zabývá aktuálními aspekty významné části oblasti spolehlivosti, a to problematikou funkční bezpečnosti kolejových vozidel v návaznosti na požadavky na bezpečnost a hardwarovou architekturu systému. Tato oblast je pochopitelně řízena řadounorem, v této oblasti a aplikační rovině však především o mateřské normě EN 61508 a EN 50129. V příspěvku jsou představeny zásadní kroky související se schvalováním vozidel a jejich komponent z pohledu funkční bezpečnosti. Dále je ukázána práce s architekturami hardwaru v návaznosti na bezpečnostní požadavky úrovně integrity bezpečnosti SIL.
Keywords: funkční bezpečnost; vozidla; spolehlivost; architektura hardware