Modelování vzduchových pružin (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Článek pojednává o problematice modelování vzduchových pružin pro využití v MBS výpočtech. Věrohodnost výsledků výpočtových simulací zcela závisí na správném nastavení parametrů ve výpočtových modelech. U výpočtových modelů vzduchových pružin to jsouhlavně parametry, které určují jejich dynamické chování. Za účelem měření dynamických vlastností vzduchových pružin byl ve VÚKV navržen a postaven měřící stav. Představení a popis měřicího stavu jsou součástí tohoto článku. Konec článku je věnován implementaci naměřených dat do výpočtového modelu vzduchové pružiny a jeho validaci.
Keywords: vzduchová pružina; MBS; výpočtový model; kolejová vozidla; dynamické vlastnosti; svislý směr; měřicí stav; přídavný vzduchojem; škrtící clonka; propojovací potrubí; měření; validace