Motivace cestujících k preferenci veřejné hromadné dopravy její kvalitou a atraktivitou (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Definice cestovní pohody. Racionální a emoční vztahy cestujících k dopravním systémům a k dopravním prostředkům. Souznění veřejné hromadné dopravy s emocemi cestujícího. Emotivní vnímání estetiky vozidla, ergonomie technického řešení a přepravního procesu. Antropologický vývoj člověka ve 20 a 21. století. Prostor a jeho vnímání cestujícím, prostorové nároky sezení. Systematický přístup k minimalizaci rušivého působení vibrací, hluku, teploty, osvětlenosti a kvality interního ovzduší na pohodu cestujícího ve vlaku. Pozitivní vnímání veřejné dopravy jako základní faktor k využití potenciálu extra-modálních úspor energie při náhradě individuální automobilové dopravy energeticky i emisně méně náročnou dopravou železniční.
Keywords: emoce; veřejná hromadná doprava; vnímání; estetika; ergonomie; přepravní proces; antropologický vývoj člověka; prostorové požadavky; cestovní pohoda; extra-modální úspory; bezemisní železnice