Pevnost nákladních vozů v minulosti a v současnosti (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Příspěvek se zabývá problematikou dimenzování skříní železničních nákladních vozů. Je analyzován současný stav předpisů a jejich reálná aplikace. Požadavky v předpisech jsou konfrontovány s poznatky získanými při zkouškách a posuzování provozních pevnostníchporuch nákladních vozů. Jsou uvedeny náměty na změnu stávajících norem.
Keywords: nákladní vůz; požadavky na dimenzování; únavové poruchy; předpisy