Aplikácia metód teórie rozhodovania pri tvorbe vozidiel (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Úroveň efektívnej práce podvozku je určovaná a hodnotená podľa značného množstva sledovaných parametrov, pretože vplyv týchto faktorov v rôznych režimoch jazdy koľajového vozidla je odlišný. Cieľom predkladanej štúdie je určiť vhodný spôsob rozhodovania pritvorbe koľajového vozidla a s jeho pomocou identifikovať faktory, ktoré majú najvýraznejší vplyv na efektívnosť koľajového vozidla. Bola vytvorená objektívna funkcia, ktorá umožňuje výber najefektívnejšieho technického riešenia z určitého počtu alternatív. Zvažuje sa účinnosť selektívneho výberu charakteristík trakčných elektrických motorov (TEM) pre dvojkolesia, berúc do úvahy prerozdelenie zaťaženia a rozdiel adhéznych podmienok.
Keywords: objektivní funkce; tažná síla; točivý moment; vertikální zatížení