Pískovací systémy Tribotec v současnosti a jejich budoucí vývoj (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Systém, který svým pneumatickým způsobem řešení zajišťuje vysokou provozní spolehlivost a vylučuje jak jednorázový, tak i kontinuální výsyp písku u všech aktivovaných nebo neaktivovaných písečníků nad stanovenou normu, tedy nadměrné nebo naopaknedostatečné pískování. Technické řešení neumožňuje vysypání většího množství písku do místa styku kola s kolejnicí ani při poruše pneumatické soustavy vozidla. Zařízení je univerzálního charakteru a je ho možné aplikovat v nenáročných modifikacích na všechnadrážní vozidla. Toto pískovací zařízení je postupně montováno na nová a rekonstruovaná hnací vozidla.
Keywords: pískování; kolo; kolejnice; hnací vozidlo