Elektromagneticky vybuzené rezonanční stavy membránové spojky a pastorku zcela odpruženého pohonu lokomotivy a jejich citlivost na torzní tuhosti (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Článek se zabývá jevem torzních oscilací ve zcela odpruženém pohonu lokomotivy. Konkrétně se zaměřuje na vybuzené rezonanční stavy membránové spojky a pastorku a na jejich citlivost na torzní tuhosti přiléhajících torzních pružin. Zdrojem buzení tohotorezonančního kmitání jsou harmonické složky elektromagnetického momentu trakčního asynchronního motoru. Předchozí výzkum ukázal, jak jsou amplitudy budících harmonických složek závislé na otáčkách motoru. Navazující výzkum, prezentovaný v tomto článku, se dále věnuje zkoumání možností eliminace vybuzených rezonančních stavů přeladěním této torzní soustavy prostřednictvím změn torzní tuhosti konkrétních torzních pružin. Ty v konstrukci reálného zcela odpruženého pohonu představují hřídel rotoru a membránu spojky.
Keywords: asynchronní motor; elektromagnetický moment; torzní kmitání; rezonance; zcela odpružený pohon