Poruchy náprav v důsledku nekvalitního nalisovaného spoje kola na nápravě (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
V příspěvku jsou popsány neblahé důsledky špatně provedeného lisovaného spoje kolonáprava, které vedou ke vzniku trhlin v oblasti sedla nápravy a v ojedinělých případech pak i k totálnímu lomu náprav se všemi těžkými následky. V praktickém provádění lisovaného spoje se v souladu s normativními předpisy kolo lisuje „za studena“ na nápravu lisovací silou, která je v průběhu lisování zaznamenávána a je vlastně jediným kontrolním parametrem vzniklého lisovaného spoje. Tento parametr je ale z hlediska kvality nalisovaného spoje naprosto nedostačující, respektive nemá dostatečnou vypovídací úroveň o pevnosti nalisovaného spoje. Příspěvek obsahuje popis důslednějšího způsobu kontroly provedeného lisovaného spoje, který by zaručil, že do provozu by se dostala pouze dvojkolí s kvalitně nalisovanými koly na nápravu.
Keywords: nápravy kolejových vozidel; lisovaný spoj; lomy náprav