Bezpečnost proti vykolejení - nákladní vozy s podvozky - porovnání výsledků metod EN 14363 (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Prokazování bezpečnosti kolejových vozidel proti vykolejení se provádí podle normy EN 14363. V normě jsou definovány tři možné metody. Zkušební laboratoř VÚKV provádí zkoušky bezpečnosti proti vykolejení dle metody 2 a 3. Pro tyto zkoušky jsou ve VÚKV vyvíjeny a zdokonalovány prostředky – měřicí vybavení a zkušební stav. V letech 2015–2018 byl realizován projekt zaměřený na problematiku bezpečnosti proti vykolejení nákladních vozů s cílem vyvinout mobilní zkušební stav druhé generace.
Keywords: vykolejení; zkouška; zkušební stav; kolejové vozidlo