(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Úvod příspěvku popisuje výhody wayside diagnostiky jedoucích vozidel, existující systémy a systém vyvíjený v rámci projektu TAČR Wayside diagnostika pojezdu kolejových vozidel. V další části jsou popsány vybrané diagnostikovatelné poruchy, jejichž zjištění je při statické prohlídce v depu problematické či nemožné. Automatický diagnostický systém plní kromě možnosti přechodu k prediktivní údržbě také bezpečnostní funkci, protože umožňuje odhalit náhlé poruchy, které se vyskytnou v provozu. V závěru příspěvku je popsána vize, jak začlenit wayside diagnostiku pojezdu do již existujícího systému údržby vozidel.