(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
První část příspěvku popisuje měření provedená na experimentálním kolejovém vozidle Dopravní fakulty Jana Pernera, na jejichž základě byla určena účinnost přeměny dopadajícího slunečního záření na elektrickou energii prostřednictvím fotovoltaických panelů umístěných přímo na střeše vozidla. Druhá část se zabývá zpracováním statistických dat o dopadajícím slunečním záření změřených na čtyřech meteorologických stanicích na území České republiky. V poslední části je pak na základě určené účinnosti přeměny energie a statistických dat provedena simulace jízd dvouzdrojové elektrické jednotky na čtyřech tratích v České republice, přičemž je sledován energetický přínos fotovoltaických panelů umístěných na střeše zamýšlené jednotky vzhledem k celkové spotřebě energie.