(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Přechod české železnice na plně bezemisní provoz je objektivní nutností. A to nikoliv jen z důvodu úspor energie a emisí, ale i pro zvýšení výkonnosti a efektivnosti železniční dopravy. Ukazuje se rozumné provést jej kombinací liniového a akumulátorového napájení vozidel. Obnovu parku vozidel je potřeba koordinovat s rozvojem na straně dopravní cesty. S konverzí napájení drah ze 3 kV na 25 kV, s rozvojem liniové i bodové elektrifikace i se zaváděním ETCS na tratích a na vozidlech.