(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Ložiska a železniční kola jsou velmi důležité konstrukční prvky železničního vozidla, které však podléhají opotřebení a vyžadují údržbu. Provozovatelé železničních vozidel se snaží snižovat náklady na údržbu, a proto požadují od výrobců vozů navyšování údržbových intervalů. Zvyšování údržbových intervalů sice snižuje náklady na údržbu, ale na druhé straně se zvyšuje riziko poškození ložiska nebo nadměrného opotřebení kola. Proto tento trend zvyšuje nároky na materiál železničních kol a celkovou koncepci ložiskového uzlu. Z hlediska ložiska to znamená, že je nutné provést modifikace vnitřní konstrukce a také zavést online monitorování, které sleduje chování ložiska během provozu vlaku. Příspěvek poukazuje na důležitost plánování údržbových intervalů železničního kola a ložiska s cílem harmonizovat tyto dva intervaly.