(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Příspěvek představuje dva konkrétní softwarové nástroje, které byly vytvořeny na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice jako akademické licence pro využití zejména ve výuce v oblasti kolejových vozidel. Prvním nástrojem je software „SJKV-V4N v. 1.0“, který vznikl v roce 2018 v rámci řešení projektu TA ČR „Centrum kompetence drážních vozidel“. Jedná se o jednu z mnoha verzí programového systému SJKV (Simulace jízdy kolejového vozidla), která byla doplněna o uživatelské rozhraní a která je nyní dostupná pro nekomerční využití i studentům. Jde o program pro multi-body simulace jízdy kolejového vozidla, přičemž je v dané verzi možné simulovat jízdu několika předdefinovaných koncepcí čtyřnápravových vozidel za určitých podmínek. Druhým nástrojem je software „RailCalc 2.0“, což je upravená verze programu, který byl vytvořen na DFJP v rámci řešení bakalářské práce v roce 2020. Jde o program pro realizaci trakčních výpočtů, který umožňuje provádět výpočty jízdních dob a spotřeby trakční energie zadaných vlakových souprav v definovaných traťových úsecích.