(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Příspěvek se zabývá zkouškami prvků tažného a narážecího ústrojí železničních kolejových vozidel, které byly a jsou realizovány na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice především v rámci řešení studentských projektů a závěrečných prací. Nejprve je pozornost zaměřena na zkoušky dynamických charakteristik elastomerových prvků vypružení tažného a narážecího ústrojí, jež byly provedeny za účelem vytvoření matematického modelu těchto prvků pro použití v multi-body modelech pro simulace projevů podélné dynamiky vlakových souprav, protože popis těchto prvků pouze statickou charakteristikou se v určitých situacích jeví jako nedostatečný. Dále je pak v článku představena příprava tenzometrické šroubovky pro měření tažných sil, která najde vedle experimentálního ověřování výsledků simulačních výpočtů z oblasti podélné dynamiky vlakových souprav uplatnění především v rámci dalšího výzkumu jízdních odporů železničních vozidel.