(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Železniční výhybky a křížení jsou z pohledu celkových nákladů na údržbu ve srovnání s běžnou kolejí problematickým prvkem infrastruktury. Článek se proto zabývá možnostmi sledování stavu výhybek jedoucími vozidly a návrhem inteligentního diagnostického systému pro železniční výhybky, který bude schopen zachytit zhoršování technického stavu a umožnit tak správci infrastruktury postupný přechod k prediktivní údržbě. Výše uvedené by nebylo možné bez vývoje, sestavení a odzkoušení hardwarového i softwarového řešení, doplněného vývojem inteligentních algoritmů, které dokážou z měření dynamické odezvy nejen na infrastruktuře, ale i na železničním vozidle vyhodnotit stav výhybky. Hledané řešení má za cíl prodloužit životnost konstrukce výhybky a zredukovat náklady životního cyklu a zvýšit tak bezpečnost a plynulost železničního provozu.