(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Příspěvek shrnuje skutečnosti týkající se vzájemného vztahu dvojkolí–kolej a vyplývající z aktuálně získaných poznatků při zkušebním provozu nového odbočného tramvajového uzlu DPMB se svrškem z Vignolových kolejnic. Pro zajištění optimální vazby dvojkolí–kolej bylo nezbytné při návrhu konstrukce v oblasti jednoduchých a dvojitých srdcovek navrhnout šířku žlábků odpovídající jmenovitým i mezním parametrům provozovaných dvojkolí. Při zkušebním provozu se pak objevily drobné technické problémy a bylo zapotřebí nalézt jejich příčinu a posoudit jejich závažnost. Analýza aktuálního vzájemného vztahu dvojkolí–kolej zde prokázala, že zmíněné problémy nepředstavují žádnou překážku pro používání tohoto typu výhybkových konstrukcí v podmínkách DPMB. Postupnou optimalizací údržby běžně provozovaných tramvají a sjednocením parametrů dvojkolí historických vozidel pak problémy zcela vymizí.