NOVÁ METODIKA HODNOTENIA DOPRAVNÝCH SPOJENÍ V ZÁVISLOSTI OD INTEGROVANEJ DOPRAVNEJ SIETE (Perner's Contacts, 2016)
Periodická linková doprava predstavuje integrovaný taktový cestovný poriadok, kde je okrem pravidelne sa opakujúcej líniovej formy sledovaná aj sieťová previazanosť. Dôležitým faktorom je minimalizácia prestupných časov vo vybraných miestach - dopravných uzloch. Cieľom je minimalizácia celkového prepravného času cestujúceho z miesta A do miesta B.Základným stavebným kameňom dopravných služieb je poskytovať cestovné príležitosti vytvorením väzieb a spojení. Často sa po zavedení nového cestovného poriadku, v rámci diskusie, hodnotí kvalita cestovného poriadku subjektívnym spôsobom. Autori riešia niektoré najproblematickejšie prvky na zlepšenie kvality železničnej osobnej dopravy. V súčasnej dobe neexistuje žiadna metodika pre posudzovanie cestovných poriadkov z dopravného hľadiska ako celku. Hodnotia sa konkrétne vlaky a spojenia iba v staniciach, nie však kvalita spojenia z bodu A do bodu B.Cieľom tohto článku je predstaviť novú metodiku pre posudzovanie cestovného poriadku, pokiaľ ide o osobnú dopravu a týkajúce sa prestupy a prepojenia. Z pohľadu cestujúceho je nutné posúdiť dostupnosť cestovných príležitostí medzi vybranými bodmi na železničnej sieti. Ponuka cestovných spojení z A do B je v zásade ovplyvnená časom jazdy, počtom prestupov (zmena dopravného prostriedku) a počtom cestovných možností. Na možnosti prestupov a prepojenia má vplyv niekoľko faktorov. To je výsledok nastavenia návrhu kritérií pre vyhodnotenie spojení.Predostretá štúdia je navrhnutá v gescii zostavenia nástrojov na objektívne hodnotenie kvality spojenia verejnej osobnej dopravy. Konkrétne sa jedná o aspekty dostupnosti a času dopravných služieb vo vybraných zemepisných oblastiach v reciprocite s normou EN 13816.
Keywords: dopravný prúd; kvalita spojenia; Lillov model