KOMPARACE VYBRANÝCH METOD PRO STANOVENÍ VELIKOSTI POJISTNÉ ZÁSOBY A JEJICH APLIKACE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU (Perner's Contacts, 2016)
Problematiku řízení zásob řeší denně mnoho podniků. Je to dáno zejména dvěma protichůdnými snahami; podniky se jednak snaží maximálně uspokojit svoje zákazníky, avšak na druhé straně chtějí eliminovat množství kapitálu vázaného v zásobách. Pojistná zásoba může zachycovat tři základní druhy odchylek – na straně vstupu, výstupu a ve spotřebě. Správné nastavení velikosti pojistné zásoby má vliv na ekonomiku podniku a zákaznickou spokojenost. Tento článek komparuje vybrané metody pro stanovení velikosti pojistné zásoby a aplikuje je v praxi v prostředí potravinářského průmyslu.
Keywords: pojistná zásoba; potravinářský průmysl; řízení zásob; bullwhip efekt