VÁŽSKA VODNÁ CESTA A JEJ HOSPODÁRSKY VÝZNAM PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU (Perner's Contacts, 2018)
Rieka Váh je najdlhšia slovenská rieka, ktorá svojím povodím zaberá až jednu tretinu územia Slovenska. Jej význam spočíva nielen z pohľadu výroby elektrickej energie, ale aj ako dopravnej cesty, ktorá by pomohla k rozvoju hospodárstva najmä severozápadnej aj južnej časti Slovenska. Cieľom projektu vážska vodná cesta je splavniť rieku Váh od Komárna po Žilinu. Obchodná plavba sa s určitými obmedzeniami realizuje len v jej spodnej časti. Naďalej je potrebné zrekonštruovať, resp. vybudovať zdvíhacie zariadenia a kanály v jej strednej a hornej časti.
Keywords: vážska vodná cesta, vodná doprava, obchodná plavba