ANALYTICKÉ STANOVENIE DOVOLENÉHO ZAŤAŽENIA BUBNA NAVÍJACIEHO ZARIADENIA PRACOVNÉHO STROJA (Perner's Contacts, 2018)
V príspevku je prezentovaný dimenzionálny výpočet netypizovaného navíjacieho zariadenia pre pracovný stroj. Na zariadení došlo k poškodeniu kvôli jeho preťaženiu nešpecifikovaným zaťažením. Navíjacie zaradenie bolo preto renovované. Ďalej bol vykonaný funkčný výpočet pre stanovenie maximálnych hmotností bremien, ktoré môžu byť dvíhané na tomto zariadení v závisti od použitého prevodového pomeru. Ako záverečný krok pred uvedením navíjacieho zariadenia do opätovnej prevádzky je stanovenie maximálneho možného namáhania, t. j. veľkosť napätí a ich rozloženie v jeho hlavnej nosnej časti – bubna pomocou analytického výpočtu.V príspevku je prezentovaný dimenzionálny výpočet netypizovaného navíjacieho zariadenia pre pracovný stroj. Na zariadení došlo k poškodeniu kvôli jeho preťaženiu nešpecifikovaným zaťažením. Navíjacie zaradenie bolo preto renovované. Ďalej bol vykonaný funkčný výpočet pre stanovenie maximálnych hmotností bremien, ktoré môžu byť dvíhané na tomto zariadení v závisti od použitého prevodového pomeru. Ako záverečný krok pred uvedením navíjacieho zariadenia do opätovnej prevádzky je stanovenie maximálneho možného namáhania, t. j. veľkosť napätí a ich rozloženie v jeho hlavnej nosnej časti – bubna pomocou analytického výpočtu.
Keywords: navijak, bezpečnosť, dovolené zaťaženie, dimenzionálny výpočet