MODERNIZACE STANOVIŠŤ BEZPEČNOSTNÍ KONTROLY V LETECKÉ DOPRAVĚ RESPEKTUJÍCÍ NOVODOBÉ HROZBY (Perner's Contacts, 2017)
Cílem příspěvku je poukázat na nedostatky plynoucí ze současného způsobu realizace procesu bezpečnostní kontroly na mezinárodních letištích. Uvedeny jsou základní definice související s bezpečnostními kontrolami, jejich vývoj i aktuální situace. Dále jsou diskutována negativa současného přístupu a předložen návrh na modernizaci koncepce stanovišť bezpečnostních kontrol s důrazem na zvýšení spolehlivosti operátorů detekční kontroly i detekční kontroly samotné prostřednictvím behaviorální analýzy cestujících. Tato plánovaná optimalizační opatření by měla přinést vyšší míru zajištění vyhrazeného bezpečnostního prostoru letiště a hypoteticky i dalších strategických objektů kritické infrastruktury.
Keywords: ochrana letectví před protiprávními činy; bezpečnostní kontroly; behaviorální analýza, pracovní prostředí