HIERARCHIA PREVÁDZKOVO-ORGANIZAČNÝCH OPATRENÍ V ŽELEZNIČNEJ OSOBNEJ DOPRAVE (Perner's Contacts, 2019)
Charakteristickou črtou železničnej osobnej dopravy je jej vysoká prepravná kapacita. Predurčuje ju, aby vytvorila nosný dopravný systém. Základnou prekážkou je však kvalita dopravnej infraštruktúry, nakoľko v mnohých členských štátoch EÚ neexistujú vysokorýchlostné železničné trate. Cieľom príspevku je analyzovať základné problémy prevádzky a organizácie osobnej železničnej dopravy a navrhnúť opatrenia na zvýšenie jej efektívnosti, atraktívnosti, lepšieho obrazu v očiach verejnosti, ale najmä zvýšenie prepravných výkonov. Stanovením vhodných prevádzkových, organizačných a infraštruktúrnych parametrov sa zlepší konkurencieschopnosť železničnej dopravy.
Keywords: Osobná železničná doprava, prevádzka, organizácia, opatrenie; osobná žeelzničná doprava; prevádzka; organizácia; opatrenie