VYSOKORYCHLOSTNÍ APLIKACE RFID (DO 200KM/H) V ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ (Perner's Contacts, 2010)
V článku je zpracován RFID automatický identifikační systém železničních vozů, skládající se z čteček, rozmístěných podél železničních kolejí a tagů (značek) připevněných k projíždějícím železničním vozům. Je zde popsáno nastavení čtečky a tagu včetně senzoru probouzejícího čtečku. Pro tuto aplikaci jsou zvoleny semiaktivní tagy pro jejich schopnost operovat na dostatečně velké vzdálenosti a dostatečně dlouhou životnost. Poté je analyzována komunikace mezi čtečkou a tagem, jsou diskutovány rozměry a další parametry jejich antén a nakonec je určen přijímaný výkon a Dopplerův posuv vzniklý pohybem tagu. Je ukázáno, že frekvenční pásmo 2,45 GHz je vhodnou volbou pro tento typ aplikace.
Keywords: RFID; AVI; čtečka; tag; železniční vůz; Dopplerův efekt