VÝZKUM HARMONICKÝCH SPEKTER PROUDŮ A INDUKOVANÝCH NAPĚTÍ V TRAKČNÍM POHONU (Perner's Contacts, 2010)
Článek prezentuje výsledky výzkumu harmonického složení proudů a indukovaných napětí trakčního pohonu, který využívá synchronní motor s permanentními magnety. Harmonické složení proudů pohonu bylo analyzováno pomocí specializovaného zařízení. Nejvýznamnějším poznatkem výzkumů je zjištění výrazných subharmonických složek proudů statorového vinutí. Frekvence těchto složek jsou dány násobky frekvence mechanických otáček. Subharmonické složky pronikají i do DC proudu na vstupní straně trakčního střídače, což je závažná skutečnost zejména z hlediska legislativních požadavků na elektromagnetickou kompatibilitu pohonu se železničním zabezpečovacím zařízením.
Keywords: Synchronní motor s permanentními magnety; spektrum; harmonická složka; subharmonická složka; střídač