SOUČASNÉ PŘÍSTUPY K ČASOVÝM PŘIRÁŽKÁM V JÍZDNÍCH ŘÁDECH ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY (Perner's Contacts, 2010)
Článek se zabývá současnými evropskými přístupy k časovým přirážkám v železniční dopravě. V článku jsou představeny nové trendy v umísťování přirážek v rámci konstrukce jízdních řádů. Časové přirážky poskytují prostor pro snížení zpoždění, případně mohou zamezit jeho přenosu na další vlaky a tím zajišťují vyšší stabilitu a kvalitu jízdního řádu. S rostoucím zatížením dopravní infrastruktury v okolí velkých aglomerací je potřebné se problematikou časových přirážek zabývat.
Keywords: Časové přirážky; Nové trendy; Zpoždění; Železniční doprava