MAASVLAKTE 2 – NOVÁ ČASŤ ROTTERDAMSKÉHO PRÍSTAVU (Perner's Contacts, 2010)
Prístav Rotterdam je najväčším európskym námorným prístavom. Leží na brehoch rieky Rýn a Severného mora. Prvá časť rotterdamského prístavu bola postavená v centre mesta Rotterdam. Kvôli nárastu množstva preloženého nákladu a rozširovaniu mesta sa jeho jednotlivé terminály začali budovať k brehom Severného mora v dĺžke 40 kilometrov. V roku 2008 sa začala stavať nová časť rotterdamského prístavu (Maasvlakte 2) na umelo vytvorenom polostrove. Táto časť prístavu navrhnutá pre najnovšiu generáciu kontajnerových lodí bude pozostávať z kontajnerových terminálov a územia vyhradeného pre chemický priemysel a distribúciu nákladu.
Keywords: prístav Rotterdam; nová časť prístavu; umelý polostrov; kontajnerové lode post Panamax a super post Panamax; kontajnerové terminály