DOPRAVA E-VTOL LETADLY V ČESKÉ REPUBLICE – ZNALOSTI A OČEKÁVÁNÍ VEŘEJNOSTI: Znalosti a očekávání veřejnosti (Perner's Contacts, 2021)
Letadla se svislým vzletem a přistáním poháněná elektrickými pohonnými jednotkami jsou považována za jednu z hlavních oblastí budoucí vzdušné přepravy osob nebo zboží na kratší vzdálenosti. Článek představuje tento druh dopravy a uvádí jeho přednosti a nedostatky. Hlavní část je poté věnována průzkumu povědomí české veřejnosti o e-VTOL letadlech a poukazuje i na očekávání, která si lidé s novým druhem dopravy spojují. K tomu byla použita zjednodušená metoda kvantitativního výzkumu za pomoci dotazníkového šetření. Bylo zjištěno, že většina veřejnosti nemá o e-VTOL letadlech povědomí, avšak poté, co byla technologie vysvětlena, by ji byli lidé ochotni využít, pokud by cena za přepravu bylo nanejvýš o 20 % vyšší než konvenční druhy (pozemní) dopravy.
Keywords: e-VTOL; letecká doprava; znalosti veřejnosti; městská vzdušná mobilita; pokročila vzdušná mobilita