VPLYV TEPLOTY PROSTREDIA NA SPOTREBU ELEKTRICKÝCH AUTOBUSOV (Perner's Contacts, 2021)
Tento príspevok je zameraný na výskum vplyvu okolitej teploty na spotrebu elektrickej energie elektrobusov. Východiskovým podkladom výskumu bola detailná databáza prevádzkových údajov a taktiež záznamy o priemernej teplote v mieste prevádzky elektrobusov. V úvode rozoberáme aj postupný nástup technológie elektrobusov v Slovenskej republike a mapujeme zloženie vozidlového parku. V tomto prípade sme analyzovali vozidlá Škoda Perun 26SH01, pričom sme sa zamerali na zimnú a letnú prevádzku. Analyzované mesiace boli výrazne odlišné priemernou dennou teplotou. Tá má zásadný vplyv na celkovú spotrebu elektrobusu, pretože analyzovaný typ má kabínu cestujúcich vykurovanú práve elektrickými ohrievačmi. V článku odpovedáme na niekoľko výskumných otázok súvisiacich so spotrebou elektrobusov v našich podnebných podmienkach.