SYSTEMATIZACE NE-ŘIDIČSKÝCH ČINNOSTÍ ŘIDIČŮ AUTONOMNÍCH NÁKLADNÍCH VOZIDEL (Perner's Contacts, 2021)
V článku je navržený koncept katalogu systematizující tzv. ne-řidičské aktivity řidičů nákladních vozidel, které by mohli vykonávat s rozvojem automatizace silničních vozidel. V blízké budoucnosti se jedná především o částečně automatizovaný provoz bez plné automatizace, při kterém je stále nezbytné, aby řidič v případě potřeby převzal řízení. Přesto trend automatizace provozu nákladních vozidel přinese řadu příležitostí, jak efektivně využít pracovní čas budoucích řidičů, který je v současnosti věnován primárně řízení. Autoři představují postupné kroky ke genezi, analýze a klasifikaci činností, které řidiči budou moci ve vozidle provádět v době, kdy aktivně vozidlo neřídí. Byly použity metody indukce souvislostí v podobě myšlenkových map, komparace, klasifikační a funkční analýzy a klasifikace. Katalog je zaměřen na dvě úrovně automatizace vozidel L3 a L4 dle normy SAE. Systematická struktura katalogu je založena na číselných kódech kategorizujících činnosti minimálně ve čtyřech úrovních. V článku jsou představeny skupiny činností: duševní tvůrčí činnost; komunikace; administrativa, fyzická činnost; vzdělávání; zábava a odpočinek. Součástí je také příklad části vyplněného katalogu. Na závěr jsou doporučeny další směry rozvoje navrženého konceptu katalogu. Katalog bude v budoucnu využit manažery dopravních firem pro tvorbu skladby práce svých zaměstnanců. Další uživatelé budou například ústřední orgány státní správy, vzdělávací instituce a další odborné organizace v dopravě.
Keywords: autonomní vozidlo; nákladní doprava; katalog; ne-řidičské činnosti; klasifikace činností