VYUŽITIE NÁSTROJA DAQ V DOPRAVNO-PSYCHOLOGICKOM VÝSKUME (Perner's Contacts, 2020)
Bezpečnosť cestnej premávky a s tým spojená ochrana ľudského života je cieľom v každej vyspelej krajine. Viac ako 90% dopravných nehôd po celom svete je spôsobených ľudskou chybou. Z toho vyplýva jednoznačná povinnosť zaoberať sa ľudskou psychikou a predovšetkým páchaním priestupkov vodičmi na cestách. Dopravno-psychologický výskum obsiahnutý v tomto článku bol realizovaný na vzorke takmer štyristo respondentov, pričom išlo o mladých vodičov vo veku 18 až 26 rokov. Na výskum bol použitý dotazník postojov vodiča, ktorého výsledky boli následne porovnávané so všeobecnými údajmi tiež zisťovanými v prieskume. Výsledky bolo v globále možné porovnávať aj so zahraničnými štúdiami, pretože dopravno-psychologický nástroj, ktorý bol využitý má presne stanovenú štruktúru a je možné ho použiť v akejkoľvek krajine. Cieľom výskumu bolo predovšetkým hľadanie štatistických podobností medzi výsledkami nástroja DAQ a uvedeným počtom a druhom dopravných priestupkov respondentov. Taktiež je cieľom porovnanie dosiahnutých výsledkov s inými štúdiami, ktoré získali dáta rovnakým nástrojom.
Keywords: dopravná bezpečnosť; psychológia; DAQ; vodič