KONCEPCIA BSC SYSTÉMU A JEJ VYUŽITIE V STRATEGICKOM RIADENÍ PODNIKU AUTOBUSOVEJ DOPRAVY V SR (Perner's Contacts, 2020)
Strategické riadenie je nevyhnutnou súčasťou riadenia podniku. Predstavuje spôsob, ako zvýšiť konkurencieschopnosť podnikov. Jednou z možností využitia nástrojov strategického riadenia v spoločnostiach autobusovej dopravy je koncept systému Balanced Scorecard (BSC). Systém BSC pozostáva zo štyroch perspektív - finančnej, zákazníckej, procesnej a perspektívy učenia sa a rastu. Tieto perspektívy využívajú rôzne ukazovatele, ktoré je potrebné pri zavádzaní systému BSC v podniku rešpektovať. Analyzovali sme, ako podniky v Slovenskej republike využívajú systém BSC v strategickom riadení a výsledky prieskumu sú súčasťou tohoto príspevku. Jeho cieľom je vysvetliť metodiku systému BSC a výhody zavedenia tohto systému v praxi podnikov autobusovej dopravy.
Keywords: strategický manažment; BSC systém; podniky autobusovej dopravy