ZKUŠENOSTI S NAVRHOVÁNÍM SIGNÁLNÍCH PLÁNŮ KŘIŽOVATEK METODAMI LINEÁRNÍHO PROGRAMOVÁNÍ V PODMÍNKÁCH SLOŽITÝCH KŘIŽOVATEK (Perner's Contacts, 2011)
Předložený text se zabývá porovnáním výsledků a tedy využitelnosti metod lineárního programování pro návrh signálních plánů světelně řízených křižovatek. Využitelnost je posuzována pomocí výpočetních experimentů v podmínkách křižovatky většího rozsahu. Posuzovány jsou dva přístupy - dekompoziční a exaktní. Exaktní přístup dosáhnul ve většině případů lepších výsledků, přičemž není tolik časově náročný na přípravu dat. Jeho nevýhodou jsou však vysoké požadavky na výpočetní techniku z hlediska výkonu, což se promítá i do ekonomické stránky řešení.
Keywords: metody lineárního programování; signální plán; dekompoziční přístup; exaktní přístup; porovnání