TRIBOTECHNICKÁ DIAGNOSTIKA JAKO NÁSTROJ PRO EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ ÚDRŽBY (Perner's Contacts, 2015)
Volbu optimálního způsobu údržby si v současné době nelze představit bez správně fungující technické diagnostiky, jež je nezbytnou součástí včasné identifikace poruchových stavů stroje. Aplikací technické diagnostiky lze včas identifikovat vznikající poruchy, a tak naplánovat vhodný čas odstávky dopravního prostředku či strojního zařízení, čímž lze zabránit vzniku prostojů, a tak dosáhnout značných finančních úspor. Pokud se posuzuje stav strojního zařízení na základě analýzy maziva, které v něm bylo aplikováno, jedná se o tribotechnickou diagnostiku (TTD). V příspěvku jsou prezentovány výsledky aplikace metod TTD na příkladu řízení údržby v konkrétním dopravním podniku.
Keywords: tribotechnická diagnostika, údržba, řízení