(untitled) (Perner’s Contacts, 2015)
Príspevok sa zaoberá ekonomickým zhodnotením používania závislej a nezávislej trakcie v nákladnej železničnej doprave z hľadiska interných nákladov dopravcu, nákladov vlastníka infraštruktúry a externých nákladov. Interné náklady dopravcu sú kalkulované metódou prepočtových nákladov pri navrhnutom modelovom vlaku. Náklady manažéra infraštruktúry na zariadenia elektrotechniky sú porovnané s dopravnými výkonmi operátorov osobnej a nákladnej železničnej dopravy. V príspevku sú uvedené výsledky výskumu zameraného na porovnanie spoločenských nákladov vznikajúcich pri využívanie závislej a nezávislej trakcie v podmienkach SR.