(untitled) (Perner’s Contacts, 2019)
Nedostatok kvalifikovaných pracovných síl je jednou z najväčších hrozieb pre udržateľnosť a rozvoj vnútrozemskej vodnej dopravy. V dôsledku uvedomenia si dôležitosti situácie vzniká potreba koordinovaného úsilia zo strany všetkých zúčastnených strán tohto priemyselného odvetvia, Európskeho spoločenstva, riečnych komisií, členských štátov i ďalších zodpovedných strán. Zjednodušenie a harmonizovanie legislatívy v oblasti kompetencií, vzdelávania a kvalifikácie, vrátane ich vzájomného uznávania prostredníctvom prijatia Smernice (EÚ) 2017/2397 môže byť ďalším krokom v procese zlepšovania mobility a atraktívnosti vnútrozemskej vodnej dopravy.