(untitled) (Perner’s Contacts, 2019)
Charakteristickou črtou železničnej osobnej dopravy je jej vysoká prepravná kapacita. Predurčuje ju, aby vytvorila nosný dopravný systém. Základnou prekážkou je však kvalita dopravnej infraštruktúry, nakoľko v mnohých členských štátoch EÚ neexistujú vysokorýchlostné železničné trate. Cieľom príspevku je analyzovať základné problémy prevádzky a organizácie osobnej železničnej dopravy a navrhnúť opatrenia na zvýšenie jej efektívnosti, atraktívnosti, lepšieho obrazu v očiach verejnosti, ale najmä zvýšenie prepravných výkonov. Stanovením vhodných prevádzkových, organizačných a infraštruktúrnych parametrov sa zlepší konkurencieschopnosť železničnej dopravy.