(untitled) (Perner’s Contacts, 2007)
V sektoru dopravy uskutečňuje Společenství od svého založení společnou politiku. Je zde totiž řada závažných důvod. Funkční a spolehlivá doprava je předpokladem vytvoření jednotného trhu s neomezeným pohybem zboží a osob. Dopravní sektor ovlivňuje mnoho dalších sfér: regionální rozvoj, životní prostředí, utváření krajiny, spotřebu energie aj. Spolehlivé fungování dopravního sektoru je předpokladem toho, že ekonomické propojení členských zemí nebude narážet na bariéry. To vyžaduje vytvoření společných pravidel pro všechny účastníky a jistou míru harmonizace předpisů (technických, bezpečnostních, pracovních aj.).