(untitled) (Perner’s Contacts, 2007)
Príspevok sa zaoberá možnosťou využitia metódy Process quality management v riadení kvality a tiež pri určovaní kritických miest technologických procesov v železničnej osobnej doprave. Táto metóda umožňuje posudzovať procesy vo vzájomnej súvislosti a priradiť kritické faktory k procesom s vymedzením dôsledkov ich pôsobenia.