(untitled) (Perner’s Contacts, 2009)
Prognóza vývoja prepravných výkonov osobnej dopravy sa v súčasnosti využíva predovšetkým v dopravných podnikoch pri plánovacom procese. Prognózu je možné zostaviť na základe matematicko-štatistických metód použitím rôznych modelov, pričom výsledné hodnoty môžu byť veľmi odlišné, v závislosti od použitého modelu. V príspevku sú na základe vybraných makroekonomických veličín vytvorené krátkodobé prognózy vývoja prepravných výkonov osobnej železničnej dopravy pomocou jednoduchých regresných modelov a viacnásobného lineárneho regresného modelu. Príspevok sa ďalej zaoberá porovnaním výsledkov týchto modelov a ich interpretáciou pre dopravnú prax.