(untitled) (Perner’s Contacts, 2009)
Tento článek se zabývá měřením kvality v poštovním sektoru. Parametry kvality poskytování poštovní služby jsou v tomto sektoru celosvětově monitorovány prostřednictvím projektu UNEX iniciovaného Mezinárodní poštovní korporací (IPC). IPC vydává každoročně výsledky „end-to-end“ doručování mezinárodních prioritních listovních zásilek. První část tohoto článku zahrnuje všechna důležitá fakta o systému pro měření kvality UNEX – jeho cíl, zaměření, metodologii a výsledky. Druhá část je věnována monitorování kvality poštovních služeb na českém trhu. Principy tohoto měření vycházejí z principů měření systému UNEX. V českých podmínkách je měření prováděno soukromou agenturou a vlastní analýzou České pošty, s.p. a též prostřednictvím parametrů korespondujících s evropskou metodikou. Celosvětové a domácí výsledky měření kvality ukazují vysokou úroveň poskytování poštovních služeb.