(untitled) (Perner’s Contacts, 2023)
Oblast řízení železničního provozu se v posledních letech těší vzrůstajícímu zájmu odborné veřejnosti. Důkazem je nejedena odborná publikace z let minulých, ale také zvýšený zájem o informace týkající se podstaty metod dálkového řízení železniční dopravy prostřednictvím Centrálních dispečerských pracovišť. Cílem tohoto příspěvku je poskytnout přehled vybraných vědeckých publikací z této oblasti za několik posledních let. Za tímto účelem byly použity především články z Web of Science (WoS) z let 2020 až 2023. Autor se v článku zabývá možností aplikace vybraných metod řízení při narušeném železničním provozu v prostředí České republiky.