(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Tento príspevok je zameraný na výskum vplyvu okolitej teploty na spotrebu elektrickej energie elektrobusov. Východiskovým podkladom výskumu bola detailná databáza prevádzkových údajov a taktiež záznamy o priemernej teplote v mieste prevádzky elektrobusov. V úvode rozoberáme aj postupný nástup technológie elektrobusov v Slovenskej republike a mapujeme zloženie vozidlového parku. V tomto prípade sme analyzovali vozidlá Škoda Perun 26SH01, pričom sme sa zamerali na zimnú a letnú prevádzku. Analyzované mesiace boli výrazne odlišné priemernou dennou teplotou. Tá má zásadný vplyv na celkovú spotrebu elektrobusu, pretože analyzovaný typ má kabínu cestujúcich vykurovanú práve elektrickými ohrievačmi. V článku odpovedáme na niekoľko výskumných otázok súvisiacich so spotrebou elektrobusov v našich podnebných podmienkach.