(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Prekládková činnosť patrí k ťažiskovým činnostiam prístavov. Zvyšovanie množstva suchého, hromadného, voľne loženého nákladu určeného na prepravu vodnou dopravou vedie k nutnosti zvýšenej prekládkovej činnosti prístavov. V prístavoch dochádza z tohto dôvodu k využívaniu výkonnejších prekládkových zariadení. Informácie o týchto zariadeniach a ich prvotné porovnanie pomocou SWOT analýzy poskytuje bližší pohľad na možnosti ich využitia. Správnym rozhodnutím totiž prístav môže zvýšiť svoju prekládkovú kapacitu, avšak nevhodné použitie môže spôsobiť problémy, ktorým bude musieť v budúcnosti daný prístav čeliť. Preto je cieľom tohto článku prispieť k informovanosti o dostupných metódach, na základe prvotnej analýzy informovať čitateľa o efektívnych možnostiach nasadenia týchto prekládkových zariadení v prístavoch a termináloch.